Stran 1 od 1

Peletni gorilec Etiks

OdgovorObjavljeno: Če okt 25, 2012 2:38 pm
Napisal/-a fliko
Pozdravljeni,

zanima me, če kdo uporablja peletni gorilnik Etiks s kombinacijo 5 členske peči Viadrus VHU26.
Namreč, sam imam isti sistem zmontiran cca. 1 mesec.
Ker sem montažo opravil sam me zanimata predvsem dve stvari.
Kakšne imate nastavljene parametre gorilca-elektronike in kakšno temperaturo imate dimnih plinov?

LP
Aleš

Re: Peletni gorilec Etiks

OdgovorObjavljeno: To mar 12, 2013 5:43 pm
Napisal/-a d1980b
sam imam isto peč s gorilnikom na pelete....če te kaj zanima mi sporoči,,bi si lahko pomagala eden drugim....hvala

Re: Peletni gorilec Etiks

OdgovorObjavljeno: Sr mar 13, 2013 5:05 pm
Napisal/-a admin

Re: Peletni gorilec Etiks

OdgovorObjavljeno: Sr mar 13, 2013 9:05 pm
Napisal/-a eslavko
Tole bo tudi mene zanimalo da primerjam moj homemade z komercialnim. Peč pa je enaka.

Re: Peletni gorilec Etiks

OdgovorObjavljeno: Če nov 13, 2014 7:26 am
Napisal/-a zamot1
To sezono sem začel z uporabo original gorilnika Etiks na deset let stari viadruski VHU26. Kupil sem ga že lansko leto in do sedaj uspel odpraviti vse porodne težave z gorilnikom in integracijo v obstoječi sistem ogrevanja. Prej sem imel peč na olje (je šla ven) peč na drva STČ in hranilnik. Nabaivl sem 1 tono bioles horizon smreka za preizkus; 1/2 tone pred in 1/2 tone po kurilni sezoni, vmes pa drva (pohvalno z demontažo in za prehod na drva je malo dela). Do danes pokuril 22 vreč, manjša hiša energijsko nepotratna, ugodne temperature v vseh prostorih, tudi v kleti. Gorilnik sam je neproblematičen, enostaven za čiščenje (peč malo bolj zahtevna) prilagajanje parametrov gorenja obvladljivo (dvostopenjsko delovanje). Delno uporabljam hranilnik(?? moja vezava z bypassom mimo hranilnika mi to omogoča) peč se izklopi pri 65°C ali po časovnem programu ali pa jo lahko izklopim iz dnevne sobe preko sobne enote- domača "garažna" avtomatika. O parametrih nima smisla zgubljati besed ker so preveč odvisni od različnih dejavnikov; vreme, dimnik, sistem ogrevanja itd.., izkazalo se pa je da TPD lahko malo reguliram z dimniško loputo zadaj (na 3/4 zaprta), z paramerti hitrost ventilatorja (%) in pavzo doziranja; pri polni moči z danimi parametri pri meni okoli 150°C, pri zmanjšani pa okoli 110°C. Zaenkrat imam dimno loputo stalno priprto- ni vonja po izgorevanju- kasneje pa bo to vezano na avtomatiko; v začetku popolnoma odprta ko pa TPD naraste pa jo bo avtomatika priprla na 3/4. Bom pripel še sliko v vezave kurilnice pri kurjenju s peleti. Če lahko še kaj pomagam vprašajte.
LP Tomaž

Re: Peletni gorilec Etiks

OdgovorObjavljeno: So nov 15, 2014 8:01 am
Napisal/-a solomojster
Kako bo avtomatika za pripiranje lopute narejena ? Elektronika -motorček?

Re: Peletni gorilec Etiks

OdgovorObjavljeno: Ne nov 16, 2014 2:37 am
Napisal/-a zamot1
Ob eliminaciji oljne peči mi je ostal motorni pogon od ventila za preklop oljna peč ali ogrevanje iz hranilnika. S pomočjo tega pogona in že obstoječe avtomatike za dodatno odpiranje lopute za primarni zrak pri kurjenju na drva na viadruski. Signal bom dobil od kapilarnega termostata ki nalega na zunanjo steno inox dimne cevi iz peči do stene ( je nekaj sistemske napake pri merjenju ki jo upoštevam). Tudi histereza in hitrost preklopa je primerna. Mehanika ni zahtevna, zasuk 90° spremeniš v linearni gib in to je to. TPD se po preklopu znižajo na cca 110°C- pred preklopom okoli 160°C in se nič ne kadi ali smrdi v danih trenutnih vremenskih razmerah, kaj bo ob večjem mrazu bomo pa videli. Na strojniškem forumu so slike moje dodatne regulacije lopute primarnega zraka.

Re: Peletni gorilec Etiks

OdgovorObjavljeno: Ne nov 16, 2014 10:37 pm
Napisal/-a admin

Re: Peletni gorilec Etiks

OdgovorObjavljeno: Po nov 17, 2014 7:21 am
Napisal/-a solomojster
Verjetno je težnja ,da loputa ostane zaprta , ko gorivo pogori in je kotlovska voda še topla?

Re: Peletni gorilec Etiks

OdgovorObjavljeno: Po nov 17, 2014 8:54 pm
Napisal/-a zamot1
To varianto imam pri dodatni regulaciji primarnega zraka pri kurjenju z drvmi. Z motornimi pogoni ventilov(xxxxx€)na samih bypass ventilih in loputah bi vse te zadeve špilale avtomatsko, program in filozofija počasi dobivata neko osnovo za štart in izbiro programatorja pa ne z audrini, pici itd., kaj bolj resnega. Zakomplicirat se da do nezavesti :sloksm: