Izkoristimo kar nam daje narava

Avto na elektro pogon

Avto na elektro pogon by M.Božič

Naj si bo slišati še tako nemogoče, ampak pred vami je živ dokaz, da si je z nekaj dobre volje, veliko iznajdljivosti in seveda tudi z manjšim denarnim vložkom mogoče narediti avtomobil na električni pogon kar v domači garaži. Čisto slučajno sem od sodelavca izvedel, da ima prijatelja, ki si je sam predelal avtomobil Fiat PUNTO, zato sem ga poprosil, če bi želel deliti svoje izkušnje z ostalimi. Gospod mi je prijazno pritrdil in mi podal nekaj osnovnih podatkov ter slik predelave omenjenega vozila iz katerega je izvlekel bencinski motor, ga nadomestil z elektromotorjem, dodal akomulatorske celice, regulator….spremenil še nekaj malenkosti in stvar je postala “živa”. Božič Marjan je mojster, ki pravi, da je ideja o tem, da bi si izdelal lasten avtomobil na lelektro pogon  že precej stara. No končno se je tudi kot pravi sam odločil, da jo realizira. Lahko povemo, da mu je uspelo kot fizični osebi pridobiti tudi finančno vzpodudo v obliki nepovratnih sredstev v višini 4000 €. Marjan pravi, da je po pravilno izpolnjeni prijavi odločba hitro izdana, torej se splača malce potruditi, ker se očitno do sredstev da priti.

In če v nekaj stavkih slikah opišemo kako se je gospod Marjan lotil predelave. Marjan pravi, da mu je v veliko pomoč bil gospod Peter iz Vrhnike, ki je že predelal dva avtomobila.
Od ideje se je seveda najprej napisal seznam stvari, ki jih je potrebno nabaviti in polek veliko malenkosti je bilo potrebno nabaviti glavne, ki so tudi srce električnega avtomobila.

Nabava elektro motorja Iskra Letrika. Zakaj ravno ta ? Marjan pravi ker je kvaliteten in zmogljiv in poceni.

Nabava baterij. O nabavi le teh se je odločalo glede na težo, volumen, ceno in seveda kolikšen bo “domet” avta. Baterije se kar dobi v Pragi in so po vplačilu in naročilu prispele kar hitro.

Ves čas govorimo o predelavi vozila zato je bilo potrebno izbrati tudi to. Fiat  Punto je bil dober kandidat zato ker ima električni servo volan in  tehta 1000Kg kar ni veliko.

Kontroler za pogon motorja je Ameriški, vakuumska pumpa za zavore se dobi tudi pri nas, DC/DC ta stvar polni 12V baterijo iz glavnih baterij ostalo pa malo tu malo tam.

Izdelovalec pravi, da je potrebno veliko iznajdljivosti za izdelavo, kako pritrdit motor, kam dati baterije, da bodo pasale itd.  Dela je cca dva meseca po “šihtu” po urah in kak vikend zraven.
Za izvedbo homolologacije je potrebno dostaviti delavniški dnevnik, vsi cetifikati vgrajenih naprav pa še kaj fotografije….
No na koncu prometna izgleda takole:

Še nekaj sli, ki so nastale med samo predelavo pa lahko vidite TUKAJ (klik)

Debata na to temo pa že poteka tudi na forumu TUKAJ (klik)

Proti koncu leta 2013 je lastnik vozila zapisal sledeče:

Letos prevozil 31.000 kilometrov z eno okvarco utrgala se je pletenica od plina (gasa) ironija gas plin ga ni. Dvakrat menjal olje svečke filtre antifriz HE HE HE servis motorja.HE HE HE za gorivo dal 300€ namesto 3000€. tudi cestne takse ni. Tankal tudi na Petrolih zastonj neprecenljivo.

2 Responses to Avto na elektro pogon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *