Izkoristimo kar nam daje narava

Peletirka – Jernej Iskra

Stroj za izdelovanje peletov – Peletirka

 

Glede na to, da na našem portalu že imamo članek o domači izdelavi Peletnega gorilnika sedaj prilagamo še kako izdelati napravo za izdelovanje peletov. Res, da je naprava nekoliko bolj komplicirana kot peletni gorilnik, vendar jo je z nekaj dobre volje možno narediti. Preberite si kako se je izdelave lotil Jernej. Za morebitna vprašanja, predloge ali vse na to temo bomo debatirali TUKAJ.

 

Jernej Iskra

To peletirko sem izdelal zase. Imam mizarsko delavnico in odpadno žaganje in prah iz brusilk stisnem v pelete. Nekaj časa smo prah in žaganje stresali med sekance za ogrevanje delavnice in dveh sosednjih hiš, pa se nam je peč nekajkrat ustavila. Ker prah in žaganje na njivi slabo gorita – le nekaj dni se iz kupa kadi in smrdi. Tako sem se odločil, da naredim peletirko. Pelete pokurimo v gorilniku domače izdelave, ki ga lahko vidiš na v članku Peletni gorilnik. Spomladi 2011  smo peletirko prvič pognali.
Celotna peletirka na posnetku me je stala dobrih 3.000 EUR. Električni del je nov, reduktorji elektro motorji, železnina, polž pa je rabljeno (kupljeno po oglasih na Bolhi). Valje in matriko mi je stružil sodelavčev oče (upokojeni vzdrževalec).peletirka_017
Moč glavnega motorja je 7.5 kW. Ostali motorji so: 2 kW za mešanje žagovnine v “silosu”, 0.35 kW za polža ki dozira material v stiskalnico, 0.18 kW za hladilno sito. Peletirka je priklopljena na 3x16A klasične (talilne) varovalke in jih do sedaj še nikoli nismo preobremenili. Za drobilec zaenkrat uporabljam še navaden mlin za mletje koruze in žita – “šrota”r, ki ima na dnu mrežo s premerom lukenj 5mm (en milimiter manjše kot je premer peletov), moč tega motorja je 3 kW. Ves material spustimo skozi ta mlin. Vodo zaenkrat dodajamo “ročno«. Pomeni da ročno nastavimo količino vode ki se dodaja, elektromagnetni ventil pa poskrbi, da vodo dodajamo le ko deluje polž za doziranje žagovine. Nam ta sistem popolnoma zadostuj. Že po videzu peletov vidim ali je žagovina prevlažna in zaprem dodajanje vode. Kadar stiskamo odpadni material iz mizarske delavnice je vlaženje vedno potrebno. Dodajanje vode smo zaprli le ko smo stiskali smrekovo žagovino iz žage. Dobili smo svežo žagovino, jo malo (3 dni) posušili na soncu (na dvorišču) in nato peletirali. Z znancem se dogovarjava za izdelavo sistema za vlaženje, ki bo meril vstopno vlažnost, po potrebi doziral vodo in meril izstopno vlažnost. Poiskati morava le podatke o električni upornosti žagovine in prahu. Vse ostalo on vgrajuje v podobne naprave že dolgo časa.
Zelo lepo se peletira pšenična slama, seno, koruznica.
V sosednji vasi imam znanca, ki je zastavil izdelovanje takšnih peletirk. Ravnokar dela prvo za uporabnika, ki ima ogromno mizarsko delavnico. Tam bo stroj na poizkusnem obratovanju, da vidimo kako se obnese ko mora na leto narediti okoli 20 ton peletov.

{youtube width=”640″ height=”480″}GAG3vsFYRPA{/youtube}

 

peletirka_001

 

peletirka_002

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *